Mit is írjak? Mit jelent számomra a Zsoldos Szakgimnázium? Hatodik éve koptatom itt az
iskolapadot, így azt mondanám, hogy egy biztos pontja az életemnek. Ez az a hely, ahol
megismertem a legjobb barátaimat. A felejthetetlen középiskolás évek!
Megszámlálhatatlanul sok pozitív emlékem van ebből az iskolából. Olyanok, mint a jó
kedélyű irodalom órák, a tanulságos történelem órák, ahol nem csak a történelmet tanultuk meg egy látszólag szigorú mégis végtelenül aranyos történelem tanártól, hanem az élet dolgait is megvitattuk. De a legszebb emlékem, akkor is a szalagavató, a szerenád és a ballagás volt. Mikor a szalagavatón felsorakoztunk azokkal az emberekkel együtt, akik elkísértek
minket a hosszú úton. Fehér ruhába bújni és látni a tánc partnered ideges arcát, mert te vagy az utolsó, aki elkészül… Aztán ott van a szerenád ahol mindenki nagyon vidám és megköszönjük mindenkinek, hogy elviselt minket a négy év alatt. Jókedvűen énekeltünk, élveztük a menetszelet a lovaskocsin. És ha a szerenád a tiszta eufória és boldogság, akkor ballagás a szomorúság és a búcsú helye. Habár megkockáztatom, hogy néhány tanár örömében sír. A ballagás az a pont mikor rájössz, „hú, felnőttem". Legalább is papíron. Sajnálom, hogy az idei végzősök nem élhetik át azt a fajta szerenádot, ahol a kiabálástól a hangunk is elmegy és azt a ballagást, ahol rájövünk, hogy nem hoztunk elég zsebkendőt.
A mi sulinkban még az érettségire való felkészülés is jó hangulatú. A tanárok legjobb
tudásuk szerint felkészítenek minket a vizsgákra, és megnyugtatnak, ha félsz tőle, vagy esetleg ideges vagy. Mert ilyen a mi iskolánk szellemisége. Ahol a tanár inkább kihagyja a saját szünetét csak, hogy segíthessen a diákjának.

Én személy szerint tovább tanulásra is a Zsoldost választottam és egy percre se bántam meg a döntésem. Az oktatás színvonalas, és a szakmai tanárok nem a könyvekből hoznak nekünk példát, hanem az életből. Sajnos a mostani helyzet nem teszi lehetővé, hogy minden nap találkozzunk tanárainkkal. Viszont ebben a nagyon fura időszakban, és más helyzetben is próbálunk segíteni egymásnak. Nem egyszerű, de mindenki igyekszik, hogy a végzősöknek jól sikerüljön a vizsga, a többi diáknak pedig az év végi bizonyítvány.
A karantén a vírus miatt, a bezártság mindenkit lelomboz, engem személy szerint nagyon.
Utálom a bezártságot és szerintem ezzel minden velem egykorú így van. Mindenki le akarja vezetni a feszültséget, ami a vizsgák miatt van. Jó lenne még utoljára a barátokkal őrültségeket csinálni, amit másnap ugyan megbánunk. Úgy gondolom, hogy a Zsoldos fennállásának ötvenedik éve nem csak az eltelt fél évszázadot mutatja, hanem egy olyan szám is, ami azt bizonyítja, hogy ennyi éve alkot az intézmény egy családot. A mi iskolánk az, ahol nincs nagy szakadék a tanárok és diákok között. Ez az a hely, ahol még a portás nénivel is jóban lehetünk, az a hely, ahol az első szerelem ránk talál, esetleg az első csalódás is, életre szóló barátságok köttetnek, amelyekre örökké emlékezni fogunk.
Tehát hajrá Zsoldos és boldog ötvenediket! Remélem, még nagyon sokáig ünnepelheted a
kerek évfordulókat!

 

Gazsi Dorina 14. T logisztika és szállítmányozási ügyintéző tanuló

(2014-2020-ig volt intézményünk tanulója)

1978-ban villanyszerelő tanulóként kezdtem a 603-as középiskolában, Csányi István volt az osztályfőnökünk. Nagy örömömre fodrász tanuló lányokkal kerültünk egy osztályba, ez színesebbé tette a tanuló éveimet. Sportban és tanulásban jó eredményeim voltak, a tanáraim biztattak és megtanítottak arra, hogyan kell csapatjátékosként és kapitányként együtt dolgozni. Bármely csapatversenyre ütőképes csapattal tudtunk kiállni. A pedagógusaink egy emberként támogattak, irányítottak, hogy iskolánk is büszke lehessen ránk. Hegyi István, Dongó László, Pigler László, Bulecza Jenő, Horváth István, Bandula László és Csányi István tanárurakra még ennyi idő elteltével is büszkén emlékezem, részben nekik köszönhetem azt, amit eddig elértem. A szakma kiváló tanulója versenyét sajnos nem tudtam megnyerni, mintutólag kiderült a Beatrice-s nyakkendőm nem díjazták kellőképpen, de a mestervizsgát már akadálytalanul vettem, így a vállalkozói világot választottam. A mai napig villanyszerelésre ki van váltva az iparágam, igaz nincs időm ebben a szakmában dolgozni. 1989-ben a szakmám mellett fuvarozó céget hoztam létre, majd az itt megtermelt hasznot tovább görgetve befektettem és cégeket alapítottam. Egy „véletlen” folytán irányításom alá került a Csongrádi Malom és Kenyérgyár, melyet azóta is én vezetek. Ezeknél a cégeknél jól jött a 603-as iskola indíttatása, ugyanis itt nincs és nem is találni ipari villanyszerelőt, így ez a nemes feladat sok esetben rám marad. Egy cégvezető életében szinte kötelező a politikai háttér, ezért megmérettettem magam és 2011-óta Felgyő polgármestere vagyok. Ha valaha tanáraim nem noszogatnak, hogy induljak el csapatommal az „Egységbe forraszt a KISZ” nevű vetélkedő sorozaton -melyen országos második helyezést értünk el- talán a politika csak egy száraz tétel maradt volna, de így ezzel az alappal könnyedén vettem a politika csatározásait. Sportolóként Bandula Mihály tanárúrtól megkaptam a kitartáshoz és erőnléthezszükséges „útravalót”, a sport szeretetét. Soha nem távolodtam el a sporttól, jelenleg saját kajak-kenu klubomban edzősködöm és kenuzok, valamint vitorlás versenyek állandórésztvevője vagyok. A motorozás: egy délelőtt megkeresett Bulecza Jenő tanár úr, aki így kezdte: „Látom, mit teszel a segédmotoroddal, nem lenne kedved kipróbálni, hogy mire is vagy képes?”- és egymozdulattal átadta az iskolai Jawa kulcsait. Köszönöm neki a lehetőséget, három egymást következő évben az én nevem került fel a kupára és minden esetben az országos versenyig jutottam. A motorozás szeretete azóta is megvan. Ha visszaemlékezem eddigi pályafutásomra, szinte minden gyökér a 603-ba vezet vissza. Az első szakmai, politikai és sport sikerek, no és az első szerelem, de még sorolhatnám. Köszönöm „HATHÁROM”

Horváth Lajos egykori tanuló

(1978-81-ig volt intézményünk tanulója)

Feltöltés alatt

Feltöltés alatt

Feltöltés alatt

Feltöltés alatt

Visszahívást kérek
close slider

Kapcsolatcaptcha


Skip to content